Klockor och vattentäthet

dykarur

Vill du veta mer om klockor och vattentäthet? Då är detta guiden för dig.

Vanligt förekommande beteckningar

Klockors vattentäthet uttrycks i följande anvisningar, ofta angivna på klockans urtavla:

30 m3 ATM3 bar
50 m5 ATM5 bar
100 m10 ATM10 bar
150 m15 ATM15 bar
200 m20 ATM20 bar

En klocka räknas som vattenskyddad om den har beteckningen 30 m. I praktiken betyder vattenskyddad att du kan använda den som ett vardagsur, tvätta händerna, diska och vara ute i lättare regnväder.

Om du vill kunna duscha och bada med din klocka ska den vara tät till minst 100 m.

För att tåla dykning och de påfrestningar detta medför på grund av stora tryckförändringar ska en klocka vara tät till minst 200 m.

Bra att veta

En klockas packningar är en färskvara och en klocka måste underhållas för att den ska behålla sin täthet. Kaplans rekommenderar att du lämnar in din klocka till en urmakare som arbetar med varumärket för att byta packningar samt få klockan trycktestad med ca 1-2 års intervall eller inför en badsemester.

Efter att du har badat med din klocka i saltvatten eller klorvatten så kom ihåg att spola av klockan med sötvatten och torka noga.

Något annat som är viktigt att tänka på är att inte vrida på kronan eller trycka på några av klockans knappar när klockan är under vatten eller när den fortfarande är våt.

Dykring

Karaktäristiskt för de flesta dykarur är att de har en vridbar dykring. Den används för att märka ut vid vilken tidpunkt man påbörjade sin dykning. På de tidiga dykaruren gick ringen att vrida åt båda hållen, men senare ändrades det till att man endast kan snurra ringen motsols. Om man då råkar stöta till ringen medan man dyker kan den endast visa att man påbörjat dykningen tidigare än vad man faktiskt gjort, och på så sätt stannar man inte under ytan för länge.

Äldre dykarklockor

Då både boett och glas kan ha drabbats av slitage genom åren är det inte säkert att man kan få en äldre klocka helt vattentät, även om den en gång i tiden tillverkades för dykning.

Fråga oss

Har du frågor eller funderingar kring klockor och vattentäthet? Kontakta Kaplans Klockvärdering så svarar vi gärna på dina frågor.