Kaplans auktionsguide

auktion

Sundare konsumtion - våga köpa på auktion!

Handla på auktion och få en både spännande och hållbar köpupplevelse. Med budgivning online har det blivit ännu enklare att ta del av ett både anrikt och rafflande sätt att shoppa. Om man förbereder sig väl är auktionen en upplevelse som överträffar all annan shopping - och ger chansen till oväntade fynd!

Spelreglerna är enklare än vad många tror - dessutom bidrar du till att klockor, smycken och accessoarer får ett andra liv.

Kaplans ger dig fem tips för att lyckas med ditt auktionsköp – både framför skärmen och på plats i auktionssalen.

1. Bekanta dig med det nya sättet att shoppa

Besök en auktion utan att nödvändigtvis ha för avsikt att köpa något eller följ direktsändningar online. När det hettar till kring ett särskilt föremål är det nästan lika spännande att vara åskådare som att ta del av budgivningen. Skapa sedan ett kundnummer för att kunna delta på auktionerna.

2. Gå på visning

Föremål som säljs på auktion visas från och med dagen innan auktion fram till auktionsstart, så ta chansen att prova föremålen och försäkra dig om objektets skick. Du behöver inte vara expert eller särskilt kunnig, specialisterna som har granskat och värderat föremålen finns på plats för frågor. Var inte rädd för att ställa frågor, inga frågor är dumma frågor, du som köpare ska känna dig trygg med ditt köp.

3. Bestäm din budget

Det är lätt att dras med när buden börjar hagla! Bestäm redan innan vad du max vill lägga, oavsett om du väljer att sitta hemma framför datorn eller vara på plats i auktionssalen. Och glöm inte att räkna med avgifter och provisioner som tillkommer när du handlar på auktion.

4. Utropspris, lägsta pris och inropspris

Förvirrad av de olika begreppen? Två av dem som ofta blandas ihop är utropspris och lägsta pris. Utropspriset ger en fingervisning om vad slutsumman kan komma att landa på och är baserat på tidigare försäljningar. Lägsta pris är det lägsta pris säljaren är villig att sälja för. Det slutgiltiga inropspriset kan bli både högre och lägre än utropspriset, beroende på hur intresset för objektet ser ut. Om försäljning uteblir går varan till efterförsäljning i butik hos Kaplans.

5. Budgivning

Väljer du att bjuda på plats i auktionssalen behöver du hämta ut en spade innan auktionen. Spaden räcker du upp när du är beredd att höja priset. Om flera höjer sina spadar samtidigt höjer auktionsförrättaren priset successivt tills en vinnare av budgivningen utsetts. Samma sak gäller budgivning online, men då loggar du istället in och trycker på knappen för varje budhöjning. Buden följer en budstege med fasta belopp för varje höjning, dessa kan se olika ut på olika auktionshus. Kom ihåg – på auktion är varje bud bindande!

Om du inte kan delta i auktionen i realtid kan du lägga ett så kallat maxbud i förväg fram tills auktionen startar. Maxbudet är det högsta belopp som du kan tänka dig att betala. Kundtjänst bjuder då emot andra budgivare upp till den gräns du själv har satt.

När du vunnit ett bud kan du välja att betala online eller hämta ut direkt på plats.

Hoppas vi ses!