Fakta om Patek Philippe

Patek Philippe har sedan märket grundades i Geneve år 1839 varit ett framstående klockmärke och är än idag ett av de största namnen i klockvärlden. Märket grundades av Antoine Norbert de Patek och Francois Czapek 1839. De gick så småningom skilda vägar och Patek fortsatte utveckla företaget ihop med den skicklige urmakaren Jean Adrienne Philippe. År 1851 bytte man namn till ”Patek, Philippe & Cie”. Med kvalitét, exklusivitet och innovativ design som fokus har Patek Philippes klockor blivit eftertraktade av människor över hela världen.

Företaget är sedan år 1932 familjeägt av familjen Stern.

Här hittar du en introduktion och kort historia om några av Patek Philippes omtyckta modeller som tidigare sålts och kan komma på Kaplans klockauktioner.

Nautilus

Lanserad år 1976 förändrade Nautilus marknaden för sportklockor med sin elegant rundade oktogonform och markerade horisontella linjer i urtavlan. Gérald Genta, formgivaren av Nautilus, ska enligt honom själv fått inspirationen till klockans form från fartygsfönster och en snabb skiss på en servett under ett restaurangbesök ska sedan ha lagt grunden för denna ikoniska design. I en tid då exklusiva klockor var synonymt med ädla metaller stod den första Nautilus-modellen (Ref. 3700) verkligen ut när den lanserades och marknadsfördes med slogan ”One of the world's costliest watches is made of steel”.

Aquanaut

Det dröjde ända till år 1997 innan Patek Philippe lanserade sin andra sportmodell – Aquanaut. Den var tydligt inspirerad av Nautilus men designades för att tilltala en ny och yngre publik. Detta var Patek Philippes första modell med gummiband och har snabbt blivit en modern klassiker.

Calatrava

Tack vare sina stilrena linjer anses Patek Philippes Calatrava enligt många vara idealet för det klassiska armbandsuret. Namnet kommer från Calatrava-korset, en symbol som registrerades som Patek Philippes logotyp redan år 1887. Den första modellen, (Ref. 96), lanserades kort efter att familjen Stern förvärvat företaget år 1932 och fanns i produktion i över 40 år. Calatravan har tillverkats i många olika utföranden, framför allt i guld och platina, men några av de mest eftertraktade klockorna är tidiga exemplar i stål.

Golden Ellipse

Golden Ellipses design var både en vågad och nytänkande idé av Patek Philippe år 1968 då den introducerades på klockmarknaden. Det gyllene snittet ska ha varit den huvudsakliga inspirationen till formgivningen av klockan. De enkla linjerna tillsammans med boettens rundade rektangelform skapade ett unikt och harmoniskt uttryck som gjorde att klockan snabbt blev ett tillskott till Patek Philippes framgångar.

Patek Philippe hos oss

På auktion och i vår butik dyker det under året upp klockor av märket Patek Philippe. Du kan också lägga in en bevakning för att aldrig missa en Patek Philippe.

Se Patek Philippe