Ta hand om dina smycken

Skotselklockor

Här hittar du skötselråd för guldsmycken, diamantsmycken, silversmycken och pärlsmycken. Läs mer om hur du rengör, förvarar och använder dina smycken så att de håller sig fina under en lång tid.

Rengöra platina- och guldsmycken med diamanter

Rengör dina smycken hemma med hjälp av varmt vatten, diskmedel och en tandborste. Vi rekommenderar att endast använda den här rengöringsmetoden på guld, platina och diamanter. Du är alltid välkommen att kontakta oss angående råd kring rengöring av andra typer av smycken och ädelstenar.

Fyll ett glas eller en skål med varmt vatten och några droppar diskmedel. Lägg ner smycket i vattnet och låt det ligga en stund. Använd sedan en mjuk tandborste för att försiktigt skrubba metallen, runt fattningar och stenar. Avsluta med att doppa smycket i en skål med rent vatten och torka av det med ett papper eller en ren duk.

Tänk på att äldre smycken eller smycken som används mycket kan ha slitna eller skadade klor. Det kan betyda att en sten sitter lite löst. Skölj därför inte smycket under rinnande vatten i diskhon om en sten skulle lossna. Doppa det i stället i en skål med rent vatten. Tappade stenar kan sättas tillbaka i en förstärkt fattning av en guldsmed.

Rengöra silversmycken

Silver oxiderar vilket gör att materialet svartnar eller får mörkare fläckar. Oxidering kan ske olika fort beroende på hur ett smycke bärs och förvaras. Den mörka färgen är dock inte permanent och kan putsas bort.

Många silversmycken kan rengöras med en putsduk avsedd för silver. Smycken med många detaljer eller svåråtkomliga skrymslen, som exempelvis silverkedjor, kan dock vara svåra att rengöra med en putsduk. För en djupare rengöring kan du använda medel som silverputs eller silverdip.

Tänk på att om ditt silversmycke har avsiktligt oxiderade detaljer eller förgyllning kommer de skadas om du använder silverputs eller silverdip. Läs alltid bruksanvisningen på den silverrengöring du använder så eventuella stenar eller detaljer i andra material på ditt smycke inte förstörs.

Ta hand om dina smycken i guld och platina

Nedan ser du några av våra tips om hur du tar hand om dina smycken i guld och platina på bästa sätt.

- Undvik onödigt slitage på dina smycken genom att ta av dem när du sover eller utför tyngre arbete. Om du exempelvis använder ringar när du lyfter tunga föremål kan materialet omformas/knäckas eller repas och infattade stenar kan gå sönder eller lossna. Detta är extra viktigt om du använder smycken som är ihåliga då bucklor eller skador lättare uppkommer om de kommer i kläm.

- Tänk på att smycken som bärs bredvid varandra slits snabbare. Smycken med stenar som är infattade med exponerade klor i kanterna, exempelvis tennisarmband eller alliansringar, mår bäst av att bäras ensamma. Om du vill bära flera smycken jämte varandra rekommenderar vi att då och då lämna in dem för översyn hos en guldsmed. Det finns dock smycken som är gjorda för att bäras tillsammans. Då har kanter och fattningar anpassats för att inte slita på varandra lika mycket. Du är alltid välkommen att fråga oss på Kaplans om råd och tips när du ska köpa ett smycke.

- Hudvårdsprodukter och parfymer fastnar på smycken. Det kan göra att de ser matta och smutsiga ut. Vi rekommenderar att du sätter på dig dina smycken i slutet av din rutin för att slippa rengöra dem lika ofta.

- Det bästa sättet att förvara smycken är var för sig i ett smyckeskrin, smyckespåsar eller askar. På detta sätt skaver de inte mot varandra.

Ta hand om dina pärlsmycken

Till skillnad från många ädelstenar kan inte pärlor slipas och poleras för att återfå sin lyster. Det är därför extra viktigt att ta hand om sina pärlsmycken om man vill att de ska hålla under en längre tid.

- Pärlor är känsliga för kemikalier i vissa hudvårdsprodukter och parfymer som kan göra att de skadas och förlorar sin lyster. Även stora temperaturskiftningar och uttorkning kan orsaka sprickor i deras yta.

- Förvara gärna pärlsmycken separat i en smyckespåse. Undvik bomull som torkar ut pärlorna och gör att de förlorar sin glans. Du kan rengöra dem genom att torka av dem med en lätt fuktad trasa.

- Många pärlhalsband och pärlarmband är knutna. Det betyder att när smycket sätts ihop knyts en knut mellan varje pärla. Knutarna skyddar pärlorna från att skava mot varandra på tråden. De fungerar även som ett skydd om halsbandet skulle gå av då alla pärlor inte trillar av. Vi rekommenderar att då och då trä om pärlhalsband eftersom tråden slits med tiden.

Få hjälp av en guldsmed

Kaplans Guldsmedsverkstad hjälper dig att hålla dina smycken i fint skick. Vanliga uppdrag i vår verkstad är översyn av infattade stenar, reparationer och upputsning av slitna smycken.